Friday, November 21, 2008

Mari mengundi...

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaykum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah sekian lama menunggu, besok 21 November 2008 adalah antara tarikh bersejarah bagi Persatuan Pelajar-pelajar Perubatan Malaysia Mesir (PERUBATAN) apabila pemilihan kepimpinan PERUBATAN bagi sesi 2008/2009 akan diadakan di peringkat pusat dan cawangan. Walaupun status-status ym ketika ini ramai yang melonjakkan dan menonjolkan nama-nama tertentu untuk mengisi kerusi-kerusi AJKT PERUBATAN tersebut namun apa yang pernah saya sebut sebelum ini kesatuan dan keharmonian dalam PERUBATAN adalah perkara yang terlebih utama untuk kita jaga dan pelihara.

Justeru itulah yang saya harapkan daripada semua ahli agar dapat terus memberikan kerjasama dan sokongan kepada persatuan dengan keluar beramai-ramai menunaikan kewajipan sebagai ahli untuk memilih kepimpinan bagi sesi yang akan datang.Jika ditanyakan kepada saya tentang peluang samada Wafi ataupun Asyraf yang bakal menerajui PERUBATAN, bagi saya kedua-duanya pun mempunyai potensi yang tersendiri. Wafi sebagai seorang yang cukup berpengalaman dalam PERUBATAN dan lebih senior pastinya antara calon favourite untuk memenangi pertandingan tersebut. Begitu juga Asyraf yang telah membuktikan kebolehannya mengemudi Biro yang memiliki insan-insan yang membangun di dalam PERUBATAN (Biro pembangunan insan). Berdepan dengan pelbagai pancaroba dan pertembungan pelbagai fikrah dalam PERUBATAN pastinya memberi pengalaman berharga buat dia untuk meneraju kepimpinan PERUBATAN kelak. Apapun since siapa yang menang dan siapa yang kalah akan tetap berada dalam kesebelasan AJKT ikhwah PERUBATAN, saya yakin kombinasi mereka berdua akan memberikan suatu yang positif buat persatuan. Buatlah pilihan yang terbaik.Bagi calon Timbalan Pengerusi II antara Madihah dan Siti Farhan adalah suatu yang tidak saya jangka walaupun pada pengamatan saya kedua-duanya telah menunjukkan komitmen yang cukup baik selama ini dalam PERUBATAN. Pengalaman luas mereka berdua adalah modal yang cukup penting bagi menyelesaikan apa-apa kemelut dan pertembungan di kalangan akhawat PERUBATAN. Bagi saya, kedua-dua mereka mempunyai karisma tersendiri bagi memastikan ahli-ahli PERUBATAN khususnya akhawat memahami aspirasi PERUBATAN dalam melahirkan ahli-ahli yang mempunyai fikrah yang salim dan tidak taksub dengan mana-mana kumpulan mahupun individu tertentu yang seterusnya membina hubungan kerjasama yang erat antara ikhwah dah akhawat dalam PERUBATAN.

Apapun buat Wafi, Asraf, Madihan mahupun Siti Farhan, walau siapa menang dan siapa pun yang kalah, kalian semua akan tetap berada dalam barisan kepimpinan PERUBATAN pada sesi hadapan dan ini membuktikan bahawa ahli PERUBATAN memang mengharapkan keberadaan kalian di dalam saf pimpinan bagi menerajui PERUBATAN ke arah yang lebih baik. Doa saya, kalian akan sentiasa diberikan hidayah dan petunjuk dalam melaksanakan amanah yang bakal terpikul nanti.

Buat calon-calon AJKT yang lain, saya menyerahkan kepada ahli untuk membuat pilihan sendiri. Samada buka baru ataupun muka lama, kedua-duanya bakal memberikan impak tersendiri kepada PERUBATAN bagi memastikannya dapat terus bergerak mengendong aspirasi ahli. Semoga mereka yang terpilih akan terus bersemangat untuk menjadikan PERUBATAN sebagai medan melakukan kebajikan dan belajar berpersatuan.

Rasanya belum terlambat untuk saya mengucapkan tahniah kepada barisan kepimpinan baru PERUBATAN di cawangan samada di Mansurah, Tanta dan Iskandariah yang baru sahaja menobatkan AJK masing-masing. Di harapkan AJK yang terlantik akan terus mendekatkan dan menjalinkan hubungan yang erat antara PERUBATAN pusat dan cawangan di samping agenda-agenda asasi kesatuan, akademik dan pembangunan insan yang menjadi teras kewujudan PERUBATAN hingga ke hari ini. Laksanakanlah amanah yang terpikul ini dengan penuh ikhlas dan profesional sesuai dengan kematangan kita sebagai mahasiswa-mahasiswi di univesiti.

Akhirnya selamat mengundi buat semua. PERUBATAN untuk semua.

Jazakumullah khairan kathira…

1 comment:

at-thauri said...

bangga ana saahabt ana jd org hebat d sana..