Saturday, November 29, 2008

Ucapan Takziah

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaykum dan salam sejahtera buat semua.


Hanya mengambil kesempatan untuk menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga YB Dato' Razali Ismail, Timbalan Menteri Pelajaran yang telah kembali ke rahmatullah dan selamat dikebumikan semalam. Beliau yang juga MP bagi parlimen saya, parlimen Kuala Terengganu, pada hemat saya, adalah seorang yang cukup komited dan dedikasi dalam tugasnya sejak saya pertama kali mengenalinya semasa mengikuti Kem Matematik Tambahan ketika di tingkatan 5 di Maktab Perguruan Batu Rakit. Ketika itu beliau adalah Pengarah Pendidikan Negeri. Saya meminati ucapan-ucapannya yang cukup berisi dan penuh semangat terutama sebelum beliau terjun ke arena politik. Beberapa kali menemui beliau ketika zaman sekolah dan kali terakhir adalah semasa beliau merasmikan program Sihat Sokmo yang dianjurkan oleh Pelajar-pelajar perubatan UK, IJN dan UiTM Kuala Terengganu. Sebelum daripada itu, saya sempat juga berbual-bual dengan beliau ketika beliau bertandang ke majlis pernikahan saya di Kg Gelong Bilal tempoh hari.


Dato' and my father in law.
http://asmawi.blogspot.com


Masih terngiang-ngiang di telinga saya kata-katanya semasa beliau menyuarakan misinya untuk meningkatkan lagi peluang pendidikan dan pelajaran kepada masyarakat luar bandar yang dilihat begitu diabaikan dan jauh ketinggalan daripada pelajar-pelajar di bandar, mungkin inspirasi daripada asal usul beliau daripada mukim Kuala Berang satu kawasan yang agak pendalaman di daerah Kuala Terengganu. Beliau kelihatannya begitu 'passionate' bagi melihat misi tersebut dapat direalisasikan.

Saya bahkan teringat ucapan beliau semasa merasmikan program Jantung Sihat Sokmo ketika itu yang mengatakan bahawa dia sekarang juga sudah tua dan ada penyakit jantung. Mungkin kerana lama tidak bermain badminton sambil mengusik kenalan yang berada dihadapannya yang juga adalah kawannya semasa di maktab dahulu dan selalu bermain badminton ketika di maktab, beliau berkata "Kalu ade mase kita main bedminton smula. boleh?" Siapa sangka akhirnya beliau meninggal dengan mengalami serangan jantung ketika bermain badminton bukan?

Apapun, sepertinya yang telah dijanjikan, ketika ajal menjemput pulang tidak akan terlambat dan tidak akan tercepat. Moga kembalinya beliau ke sisi Allah subhanahuwataala bakal menempatkan beliau di kalangan hamba-hambaNya yang soleh dan sebagai seorang yang telah banyak berjasa kepada agama,bangsa,nusa dan tanah air, InsyaAllah. Takziah sekali lagi buat ahli keluarga beliau.

Lain-lain berita tentang kematian beliau.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dato' Razali Ismail meninggal

Presiden PAS ucap takziah kepada keluarga Allahyarham Razali Ismail

Tugas terakhir Razali

Rebah ketika bermain badminton

Pemergian satu kerugian besar - PM

Kesederhanaan Razali buat beliau disenangi

Razali Ismail selamat dikebumikan

Ucapan takziah So long, dato'

Razali selamat disemadiZiarah juga blog anakanda beliau : Papa.. Berehatlah...

Jazakumullah khairan kathiraa...

1 comment:

Anonymous said...

salam, mcm mana allahyarham boleh dtg kenduri kawin kamu..allahyarham kwn baik ur father in law ye?..