Friday, June 1, 2007

Hari ini...

Maafkan saya sekiranya entry saya sebelum ni meragut semangat sahabat-sahabat yang sedang menghadapi imtihan akhir ketika ini. Bukan itu maksud saya, saya hanya bercerita mengenai apa yang saya fikir dan rasa. Dan apa yang saya nak bawakan di sini ialah tentang bagaimana sesedia mana pun kita dalam sesuatu perkara, kita tidak lepas pengharapan kita kepada Allah dalam menentukan segalanya kerana Dialah yang Maha Penentu dan di sini lah letaknya prinsip Usaha-Doa-Tawakkal yang kita amali. Moga kita sentiasa mendapat hidayah dan petunjuk daripada Allah dalam apa jua yang kita lakukan ya. Usaha dan usaha terus insyaAllah ;)
Hidayah...
Bercakap tentang hidayah Allah. Rasanya tarikh 30 Mei 2007 mungkin menjadi salah satu daripada tarikh penting dalam kehidupan Orang Islam di Malaysia di mana pada tarikh tersebut secara muktamadnya usaha yang dilakukan seorang 'murtad' untuk menukar dan membuang perkataan Islam pada kad pengenalannya telah tidak dibenarkan oleh Mahkamah Persekutuan yang menghakiminya. Suatu kemenangan mungkin kepada semua orang Islam.Tiada lain untuk diucap melainkan Alhamdulillah! Allahu Akbar! Moga ini akan meningkatkan semangat kita bekerja untuk Islam.
Saya tidakberminat untuk memperkatakan secara lebih lanjut berkenaan kes Lina Joy ini memandangkan ramai sahabat2 yang telah memperkatakan tentang ini. Cukuplah dengan kita melihat peristiwa ini sebagai rentetan daripada usaha-usaha musuh Islam untuk menentang kestabilan dan ketuanan Islam di negara Malaysia khususnya. Jika kita masih lalai. Jika kita masih leka tidak mustahil kita akan terus tewas. Justeru, bangunlah! sedarlah! bekerjalah untuk memastikan rahmat, nikmat Islam ini akan terus akan kita nikmati, akan terus kita anuti sebagai hujah untuk kita mendapat redha dan syurga Allah di akhirat nanti. Diri saya sentiasa takut memikirkan jika Dia menarik segala nikmat ini.
"Allah, dialah yang memberikan hidayah kepada
siapa yang diingini dan menyesatkan kepada siapa yang dia ingini"
Universiti mana ya?
Beberapa hari yang lalu, adik saya, Zahidah bertanyakan saya, "Abang, nak letak universiti mana untuk senarai pilihan universiti kat Mesir. 1,2 dan 3?" Ha universiti mana ya? Sebenarnya di Mesir ini terdapat 7 buah universiti yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dan hanya 3 daripadanya mempunyai pelajar-pelajar yang ditaja oleh JPA (memandangkan adik saya adalah pelajar tajaan JPA)
  • 1. Universiti Kaherah
  • 2. Universiti Ain Shams
  • 3. Universiti Iskandariah.
Saya tidak pasti untuk sessi yang akan datang ini kemana pelajar-pelajar tajaan JPA ini kan ditempatkan memandangkan semua ini adalah atas budi bicara pertimbangan pihak JPMK. Tapi kemungkinan besar pelajar-pelajar tajaan JPA ini akan ditempatkan di Universiti Kaherah mengikut pengalaman sessi yang lalu.
Jadi ape yang nak difikirkan lagi, senaraikanlah universiti-universiti di atas mengikut yang mana lebih dekat dan berkenan di hati, di samping tidak lupa untuk sentiasa berdoa agar Allah memberikan kita universiti yang terbaik nanti. Bukan terbaik pada pandangan kita, namun yang terbaik pada pandangan dan pilihan dari Allah.

Universiti Ain Shams yang dicintai..

Itulah doa yang saya panjatkan dan sempat saya pesan kepada sahabat yang sama-sama terbang bersama saya pada awal berlepas daripada KLIA empat tahun lalu. Dan akhirnya saya ditakdirkan berada di Ain Shams University sehingga ke hari ini. Dan kerana saya percaya inilah universiti yang telah telah ditentukan untuk saya, maka saya amat menyayanginya. Walaupun saya sedar banyak kelebihan lain yang ada jika saya berada di Universiti Kaherah (sebenarnya, sebelum ke sini saya lebih berharap untuk berada di Universiti Kaherah) dan ramai yang merungut dan memperlekehkan universiti saya kerana sistem dan pembelajaran yang tidak sekemas Universiti Kaherah(mungkin) namun saya tetap tidak kisah dan cukup-cukup bersyukur berada di univesiti ini. Dan jika diberikan pilihan untuk menukar universiti dari Ain Shams ke Kaherah(sebelum memasuki tahun klinikal, pelajar-pelajar boleh untuk bermohon menukar tempat dari suatu universiti ke universiti yang lain dalam mesir setelah menamatkan tahun 3) tentu saya tidak akan berbuat demikian. InsyaAllah saya akan tetap di sini. So buat adik-adikku yang bakal kemari. Buat lah pilihan dan banyakkan berdoa ya.

1 Jun 2007 dan 16 Jamadil Awal 1428H

Cukup cepat waktu berlalu. Tengku Mohammad Ridhwan yang saya tinggalkan sebelum melanjutkan pelajaran ke sini yang pada waktu itu baru berusia 2 tahun hari ini sudahpun menyambut ulang tahun kelahirannya yang kelima. Moga terus membesar dan jadi orang yang berguna yer dik.

Tengku Mohammad Ridhwan ketika usia mungkin tak sampai setahun lagi;)

Tak tau la besar nanti nak jadi apa ni...

saya iwan...
Dan saya sendiri, pada hari ini 16 Jamadiul Awal 1428H telah melangkah ke usia 23 tahun pada kalendar hijriah. Perjalanan masih jauh. Masih banyak kerja perlu dilaksanakan. Paling terdekat paper ENT Isnin ini ;) Doakan dan hingga jumpa lagi ya!

Jazakumullah Khairan Kathiraa...

http://drkadir.blogspot.com

8 comments:

Cahaya Mata Kemuliaan Agama said...

tobib..selamat hari lahir...smg Allah berkati umurmu...

Dr Kadir said...

Ameen ya Rabb... :)

khoir said...

Akak juga selalu berdoa, mg inilah jalan dan medan yang telah Allah pilih untuk diri ini. Ya, di mana jua kita berada, apa jua kita lakukan kita tetap membawa tugas yang penting iaitu sebagai khalifatullah..
Buatlah setiap perkara dengan memulakan dengan berdoa padaNya agar diberi petunjuk.. kerana Dia lebih Mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya..malah, yang pasti, setiap yang dikurniakan kepada hambaNya itulah yang terbaik buat kita.. Have faith in Him in every step of the journey..

Adik drkadir pun bakal melanjutkan pelajaran di rantau orang ye? Tahniah, dan mg terus berusaha untuk menjadi professional Islam kelak..

Buat drkadir&shbt2, slmt meneruskan perjuangan dlm imtihan..

aisyah said...

salam....abg kadir..rasanyer pasal lina joy tuh kita kena tengok dari perspektif len kot..banyak mender kat situ..dan sebenarnyer islam langsung xmenang dari awal lagi..maklumat lanjut dari blog senior saya..aiminabihah.blogspot.com..wallahua'lam....

Dr Kadir said...

Ameen..ameen..ameen..

Jzkk kak khoir, untuk segala nasihat tu, moga enti jugak sentiasa diberikan panduan dan petunjuk meniti hari-hari dalam hidup ini.

Dan untuk aisyah,(aisyah mana ni yer :))

sebenarnya kita boleh melihat kes lina joy ini dalam banyak sudut.Sememangnya ia bukanlah suatu kemenangan mutlak kepada Islam (thats why i said that "suatu kemenangan munkin.." namun ia sekurang-kurangnya memberikan mesej kepada semua bahawa Islam masih mempunyai tempatnya di bumi Malaysia tercinta ini. Dan orang-orang bukan Islam tidak boleh memandang enteng tentang hal2 berkaitan dengan urusan agama Islam ini. Dan perspektif lain yang dapat dilihat, lina joy tetap kekal dengan kemurtadannya walaupun perkataan Islam pada ic nya masih tertera dan sepatutnya dihukum dengan hukum Islam dan sebagainya turut merupakan perkara yang perlu kita ambil kira.

Sebab itulah,ana katakan jadikanlah ia suatu titik tolak untuk menggerakkan kita bekerja dengan lebih keras untuk Islam. Menentang gerakan2 riddah ini, mereka yang membenci dan menentang Islam dan semua yang seangkatan dengannya. Moga kita terus diberikan kekuatan ya.

JanjiNya...Orang2 kuffar akan terus menerus menentang dan cuba untuk menjatuhkan Islam namun Dia tetap tidak akan membiarkan cahaya Islam ini terpadam hingga ke akhirnya...

Jazakillah khairan kathiraa...

Sarah Mohd Shukor said...

Salam Kadir,

Oh, muka adik beradik hampir sama je ye (nama pun adik beradik kn).

Bila baca entry ni, teringat dulu wkt nak buat pilihan nak ke U mana. dan sy setuju dgn apa awk kata. yg penting bukanlah apa pilihan kita, tp keyakinan kita bahawa pilihan yg allah tetapkan utk kita tu adlh yg terbaik.

nanti sy nak bg link awk ni kat sorg junior sy ye. dia pun tgh duk nak buat pilihan nak ke U mana (medic mesir JPA. sy rasa same batch dgn adik awk la tu). Hari tu Faaiqah dh cerita srba sikit. tp mana la tau dgn baca entry ni (n yg lepas2 jgk) dia terbuka hati pd yg lain pulak.

all the best in ENT. ENT best :) sy dh abis dh exam ENT 3 bulan lepas. ni tinggal 1 paper je lg.

alqasam said...

salam

ya Akhi,
university Mansurah ada kan? kabarnya twin programe dgn Manchester University. Ke macam mana?

Dr Kadir said...

Salam sarah,

A ah muka sama :P, moga entry tu dapat membantu. Pepun dah lepas ent, tinggal satu paper lagi skrg forensic. takder mood lagi nak update lain blog walaupun banyak utk dikongsi. Jzkk datang lawat sini ya. Doakan utk baki xm lagi ya.

Salam Al Qasam,

Yerp betul Mansurah University, one from seven univs yang diiktiraf oleh kerajaan. But untuk joining prog dengan Manschester Univ still dalam penilaian untuk pengiktirafan. Wallahu a'lam