Friday, May 23, 2008

List...

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaykum dan salam sejahtera buat semua.

Berikut adalah tajuk-tajuk nazori yang penting untuk Amali Internal Medicine nanti buat rujukan sahabat-sahabat di tahun 5 Ain Shams University. So Idil, Munir, Akmal, Asma, Zawil, Daing dan Kak Leli. Sila rujuk ya, pastikan dapat kuasai clinical picture dan investigation untuk setiap diseases berikut:

CVS:

  • Mitral Valve Disease
  • AVD
  • Tricuspid Incopetence
  • Fallot Tetralogy
  • VSD
Chest:
  • COPD
  • Bronchial
  • Lung Abscess
  • Bronchiectasis
  • Pulmonary Fibrosis
  • Pleural Effusion
  • TB
  • Bronchogenic carcinoma
Liver:Investigation
  • Liver Cirrhosis
  • Pertal Hypertension
  • Ascites
  • LCF including encephalopathy and hepatoma
Rheumatology:
  • SLE
  • RA
  • Scleroderma
Blood:
  • Anemia
  • Hemophilia
  • Purpura
  • Leukemia
  • Lymphoma
Nephro:
  • Nephrotic syndrome
  • Chronic Renal Failure
Endocrine:
  • DM - CP & Complication
  • Sheehan's
  • Cushing
  • Adison
  • Myxedema
  • Graves disease


Moga diberikan kemudahan untuk menghabiskan pembacaan, dimudahkan penghafalan, berjaya menjawab dengan baik. Dan seperti katanya Iqbal, marilah sama-sama memetik bintang-bintang kecemerlangan. Chayok dan semangat buat semua!!

Jazakumullah Khairan Kathira...

Dan buat semua juga, Moga lagu ini boleh mengurangkan sedikit stress kita




Dan buat diri yang memasuki angka 24 tahun kini pada 16 Jamadilawal yang lalu. Moga dirimu semakin jelas dan faham tentang "Tujuan Hidup" Moga Dia merahmati kita semua...

4 comments:

Iqbalmunauwir bin Ab Rashid said...

hehe...go go...tapi, bukan sekadar kecemerlangan tau, nak kecemerlangan dan kegemilangan...

jom terus berusaha...

doakan kitorang nak exam 31, 7, 14, 16, 18, 23 mendatang ni...

SHIDDI HALKU YA GAMA3AH...RABBUNA YUSAHHIL...RABBUNA MAAKU....AMEEENNNNN, YA RABB...

Dr Kadir said...

Ameen...

Iqbal-munauwir bila nak update blog? oh lupe tgh nak xm. bittaufeeq la ya :D

shiha said...

Salam...

Dah lama tak menjenguk ke sini :)

Tetiba teringat pulak final exam akak, which was about 7 years ago!

Untuk long case, dapat case paeds, diagnosisnya leukaemia. Alhamdulillah selamat, walaupun terketar - ketar jugak nak menjawab soalan management. Akak ingat lagi, soalannya berkisar tentang treatment for tumor lysis syndrome or something to that effect. Kalau diupah RM1,000,000,000.00 pun belum tentu akak sanggup ulangi lagi hehe. Good luck! May Allah bless all of you adik - adik kat Cairo :)

Dr Kadir said...

salam,

a ah blog ni pun rindu kehadiran akak utk turut kongsi apa-apa kat sini :)

Yerp siapa la yang sudi untuk ulangi apa yang dilalui pada zaman belajar medic ni kak shiha,

InsyaAllah Rabu ni akan ada satu xm clinical general internal medicine. Doakakan! :)