Saturday, May 31, 2008

Oral Pharmacology...

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaykum dan salam sejahtera buat semua.

Tadi Apes ada datang ke rumah bertanyakan apa yang ditanya oleh doktor semasa oral pharmacology dua tahun yang lalu. Justeru untuk memudahkan semua, boleh rujuk apa yang ditaip di bawah ini yang merupakan archive saya di blogdrive sebelum ini. Baca je soalan-soalan tu dan abaikan jawapan saya itu jika silap. Buat adik-adik tahun 3 Ain Shams, selamat berusaha dan moga najah dalam oral nanti. Bittaufeeq semua. Chayok...Chayok.

31 Mei 2006....

Hari ni akan teruskan perjuangan untuk pharma ni in amali plak. tak tau kenapa rasa lebih cuak berbanding kertas written dua hari lepas.sedangkan markah untuk amali just 50 sahaja berbanding written xm yang diperuntukkan 150 markah.hhuhu banyak2. ntah berapa la dapat. apepun mungkin atas faktor-faktor ni jugak.

1. tak pernah sentuh lagi soalan - soalan amali as lebih tumpu utk tahriri atau written tu

2. tak pasti bagaimana soalan amali yang akan diberikan. takder briefing yang jelas.

3. Prescription terlalu banyak untuk dihafal dan kelemahan utama ana tak boleh nak hafal sebijik-sebijik so banyaklah yang tak dapat diterjemahkan di atas kertas jawapan...

4. cukuplah 3 kat atas tu :)

Key so dapat lah jawap soalan2 yang diberikan. sayang tak dapat bawak balik kertas soalan. dan seperti dijangka soalan untuk prescription mmg ada yang berlubang jugak. isk sedih jugak. apepun redha insyaAllah.

Kertas amali.

1. General pharmacology,

2. Case about Broncho Asthma... rujuk buku amali

3. Curve

4. Prescription
a) UTI (Urinary tract infection)
b) Congestive Heart Failure
c) Acute Rheumatic Artritis
d) NIDDM
e) Vomiting.

1 Jun 2006 : Oral Session....

Ditakdirkan untuk berduet dengan si Jamal ambil xm oral kali ni. dan Dr yang ditugaskan untuk menyoal kami adalah Dr Ahmad Abdul Solah dan Dr Lubnaa. Dua orang Dr yang langsung berbeza personaliti hihi

Me : Assalamualaykum Dr,
Dr Ahmad: Waalaikumussalam, Ismakayh (awak nama ape)
Me : (Hulurkan kernih kuliah) Tengku Abdul Kadir.
Dr Ahmad : Okey, what are the drugs for Angina?
Me : Oh angina? We have Calcium channel blockers, Beta Blockers and Nitrates
Dr Ahmad : Ok, tell about nitrates.
Me : Nitrate, the action it will bind to nitrate receptor than produce NO2 then inhibit MLCK. So it will make vasodilation.

Dr Ahmad : Ok Jamal what the precaution of nitrate?
Jamal : No answer

Dr Ahmad : You? know the answer?
Me : Emm have to keep it from sunlight, keep it in bottle with cotton. The used of nitrate cannot exceed than 16 hours.The interval between next administration must be more than 8 hours ( tak pasti tul ke tak)

Dr Ahmad : Ok Jamal, what the action of aspirin?
Jamal : It inhibit COX 2 and 1, so have analgesic effect.
Dr Ahmad : What the adverse effects
Jamal : (tak ingat dia jawab ape. jawab dalam arab lak tu hihi)
Dr Ahmad : Paracetamol. action
Jamal : Inhibit COX 3
Dr Ahmad : Why paracetamol is better than Aspirin?
Jamal : Couse it is selective COX 3 inhibitor which has analgesic effect, low adverse effect. than can be used in aspirin allergy, peptic ulcer.
Dr Ahmad : What else ?
Jamal : emmm

Dr Ahmad : You?
Me : Em its better in peptic ulcer, aspirin allergy, high tendency of bleeding patient?
Dr Ahmad : What the action of aspirin make it high bleeding tendency?
Me : Displace warfarin from plasma protein and anti platelet action.

Dr Ahmad : What else anti platelet.
Jamal : PG E2, emm

Dr Ahmad : What else?
Me : PG I2, PG I2 analogue, pentoxyfen, PG E2, Ticlofiban
Dr Ahmad : What the action of ticlofiban?
Me : ( alamak tak ingat) emm it inhibit ADP receptor. (guess)
Dr Ahmad : Ok (hihi betul) what else?
Me : Corticosteroid?
Dr Ahmad : What?
Me : Corticosteroid?
Dr Ahmad : Corticosteroid anti platelet?
Me : Ops nope!! hihi/
Dr Ahmad : Ok thats all. you can go.

Emm tula session ngan Dr Ahmad. tak senyum langsung sepanjang sessi tu, jamal pun sugul je. ana je la yang senyum sorang2 tak berbalas... hhiihi

Key now with Dr Lubnaa.

Me : Assalamulaykum Dr.
Dr Lubnaa : Waalaikumussalam (Smile...Big Smile) Ismakayh?
Me : Tengku Abdul Kadir...
Dr Lubnaa : OOh enta min Malizya?(dari Malaysia ke) Fi haddi fi sobah bardu min Malizya ismuha... (ada sorang pagi tadi jugak dari Malaysia nama dia...)
Me : Ahmad? Akmal?
Dr Lubnaa : Hiya hariimi (Dia permpuan)
Me : Oh Asma?
Dr Lubnaa : Emm naam. Asma Her voice is very low and so you are.(hhihi suara slow ke) Key tell me the drugs for Broncho Asthma?(tak taula kalau dr ni dapat idea tanya soalan ni from nama asma
Me : Emmm we have B2 agonist, theophylline, and anti muscurinic. 3aiz kaman? (nak lagi)
Dr Lubnaa : (Angguk)
Me : Lt antagonist, cromolyn....
Dr Lubnaa : Masyi kuwayyis (bagus) Tell me about B2 agonist. The members...
Me : Emm for B2 agonist we have short and long acting. short such as salbutamol, terbutalline, ritodrine and for long acting we have salmeterol and formoterol.
Dr Lubnaa : The mechanism of action?
Me : B2 agonist we bind at B2 reseptor which binds at Gs protein. Then stimulate adenyl cyclase to increase cAMP. Which can do VD, Broncho dilate and mast cell stablelizer.
Dr Lubnaa : ok stablelize mast cell. The adverse effects...?
Me : emm headache, hypoxemia, tolerance, tachycardia, tremors, constipation.
Dr Lubnaa : Ok about thiophylline, the mechanism of action?
Me : it also increase cAMP by inhibit phosphodiesterase enzyme.
Dr Lubnaa : And at adenosine receptor?
Me : It inhibit receptor A1 of adenosine.
Dr Lubnaa : Thiophylline have very low safety margine. What it is mean?
Me : It has low therapeutic index which can lead to toxicity easily
Dr Lubnaa : What the adverse effects of it?
Me : Depends to the dose of it. If we...
Dr Lubnaa : The dose?
Me : Yes the dose
Dr Lubnaa : You mean the concentration of drug in the blood. isnt it?
Me: Hihi ya the concentration, if low than 20mg so we can suffer git disturbances, anxiety, headache and if higher than 40mg can lead to convulsion and heart arrest. Dr Lubnaa : Ok I dont want anymore from you....

That's all...

Jazakumullah Khairan Kathiraa...

3 comments:

Anonymous said...

hebatnya..cam lancar je...moga kami juga Allah permudahkn sebegitu bila dah clinical

Dr Kadir said...

tu the best oral session yang pernah dilalui kot, mudah-mudahan begitu juga untuk masa-masa mendatang...

btw tu oral time tahun 3 utk subjek pharma. Moga semua pun diberikan kemudahan dalam jawab oral masing2. Yang penting untuk jawab oral ni yakin je :) tapi kena ada maklumat jugak la...

Q&Q.jo said...

subhanallah. jwpn penuh keyakinan. mabrook. mesti hafal everything word by word kan..